ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%cf%83-%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%83-%ce%b2%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%b9%ce%bd%ce%b5%cf%83-%ce%b3%ce%b9%ce%b1

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Το 30% όλων των γυναικών έχουν έλλειψη σε μία ή περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα και για πολλές γυναίκες ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 75% των γυναικών πιθανότατα θα εμφάνιζαν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών εάν δεν υπήρχαν και συμπληρωματικές πολυβιταμίνες,τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με τις βιταμίνες που μας δίνει η φύση.

 Οι ακόλουθες είναι οι  καλύτερες βιταμίνες για τις γυναίκες

C, A, D, E, K και των βιταμινών Β (όπως η θειαμίνη και η βιταμίνη Β12)

Αντιοξειδωτικές βιταμίνες ( Α, C και Ε) καταπολεμούν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, η οποία είναι η αιτία της γήρανσης και για πολλές ασθένειες που επηρεάζουν την καρδιά, τα μάτια, το δέρμα και τον εγκέφαλο.

Η βιταμίνη  C  όχι μόνο βελτιώνει την ανοσία κατά του κρυολογήματος, μολύνσεων και άλλων ασθενειών, αλλά είναι επίσης σημαντική για την προστασία της όρασης και του δέρματός από ζημιές που προκαλούνται από την υπεριώδης ακτινοβολία και την ρύπανση του περιβάλλοντος. 

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\1041911_620x360.jpg

Φροντίστε να καταναλώνετε άφθονη  βιταμίνη C .

 Η βιταμίνη Α και Ε  λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο για να προστατεύουν τα υγιή κύτταρα και να σταματήσουν τις κυτταρικές μεταλλάξεις, μεταξύ των πολλών άλλων παροχών βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε .

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\shutterstock_558453145.jpg            F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\vitamina-e-dove-si-trova.jpg

Έρευνα που διεξήχθη δείχνει ότι μια κακή διατροφή χαμηλή σε αυτές τις βιταμίνες είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ηλικιακή εκφύλιση της  ωχράς  κηλίδας και τον καταρράκτη σε ηλικιωμένες γυναίκες και η βιταμίνη Α και Ε είναι επίσης γνωστό ότι βοηθούν στην προστασία του δέρματος από σημάδια γήρανσης και του καρκίνου του δέρματος.

Βιταμίνη D3

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\20171215014330706.jpg

Η βιταμίνη D3  μπορεί να ληφθεί από ορισμένα τρόφιμα, όπως τα αυγά, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και ορισμένα μανιτάρια, αλλά παίρνουμε τη συντριπτική πλειοψηφία της  βιταμίνης  D  από την έκθεση στον ήλιο. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για έλλειψη  της βιταμίνης D, καθώς περισσότεροι άνθρωποι δαπανούν την μεγάλη πλειοψηφία του χρόνου τους σε κλειστούς χώρους ή φορούν αντηλιακά όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι  75%  έως  90%  των ενηλίκων μπορεί να είναι ανεπαρκείς στην βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D3 είναι σημαντική για την υγεία των οστών και  σκελετικών  λειτουργιών του εγκεφάλου, αποτρέποντας τις διαταραχές της διάθεσης και την ορμονική ισορροπία, καθώς λειτουργεί παρόμοια με μια ορμόνη όταν εισέλθει στο σώμα. Το καλύτερο είναι να περάσετε 15-20 λεπτά έξω από τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας χωρίς αντηλιακό, το οποίο επιτρέπει στη συνθετική βιταμίνη D3 όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας. 

Βιταμίνη Κ

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\Vitamin-K.jpg

Η βιταμίνη Κ  είναι σημαντική για την κατασκευή και τη διατήρηση ισχυρών οστών, την πήξη του αίματος και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων που  σήμερα είναι και η αιτία θανάτου των γυναικών.

Πολλές γυναίκες υστερούν σε αυτή την πολύτιμη θρεπτική ουσία,  δεδομένου ότι μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που αυξάνουν την πρόσληψη διατροφικής βιταμίνης  Κ  έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

Είναι πολύ πιθανό να έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, εάν παίρνετε αντιβιοτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα ή πάσχετε από εντερικά προβλήματα όπως η IBS ή η φλεγμονώδης νόσο του εντέρου ή παίρνετε φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι βιταμίνης Κ, και οι δύο από τους οποίους αποκτάμε από τη διατροφή μας.

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\1450984578_witamina-k1.jpg

Η βιταμίνη Κ1  βρίσκεται στα λαχανικά, ενώ η  βιταμίνη Κ2  βρίσκεται σε πράγματα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο καλύτερος τρόπος για την αποτροπή ανεπάρκειας βιταμίνης Κ είναι να φάτε πολλά διαφορετικά λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων φυλλωδών λαχανικών, του μπρόκολου, του λάχανου, των ψαριών και των αυγών.

Βιταμίνες Β

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\20662336_vp3Tz.jpeg

Οι βιταμίνες Β,  συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12 και του φυλλικού οξέος, είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό μιας γυναίκας, αποτρέποντας την κόπωση και ενισχύοντας τις γνωστικές λειτουργίες. Βοηθούν με τις κυτταρικές διεργασίες και την ανάπτυξη με άλλες βιταμίνες όπως ο σίδηρος για να κάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και να βοηθήσουν να μετατρέψουν τις θερμίδες που καταναλώνουν σε χρήσιμα «καύσιμα».

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\vitamina-b1.jpg                            F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\วิตามิน-B2.png

Φολάτη  ονομάζεται το  φολικό οξύ όταν δημιουργείται συνθετικά. Είναι κρίσιμη για μια υγιή εγκυμοσύνη , αναπτύσσοντας τα έμβρυα και αποτρέποντας τα γενετικά ελαττώματα, καθώς βοηθά στην κατασκευή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του μωρού. Γι ‘αυτό η έλλειψη  φυλλικού οξέος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες.

ΦΥΣΙΚΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ  Η ονομασία φολικό προέρχεται από το λατινικό  folium (φύλλο) γιατί βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.Το φολικό οξύ βρίσκεται σε πολλές άλλες τροφές , όπως είναι η μαγιά μπύρας, τα εσπεριδοειδή τα πορτοκάλια, όσπρια,  αυγά και το μοσχαρίσιο συκώτι. Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 20-70 mg στο συκώτι.Ένας άλλος όρος που χρησιμοποιείται για το φολικό οξύ είναι φυλλικό οξύ. Παρότι οι δύο όροι χρησιμοποιούνται ως ταυτόσημοι, υπάρχει μια σημαντική διαφορά.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ   Το φολικό οξύ (folate) είναι η βιταμίνη που υπάρχει φυσικά στις τροφές ενώ το φυλλικό οξύ (folic acid) είναι το συνθετικό μόριο που δημιουργήθηκε σε εργαστήριο, για πρώτη φορά το 1943.  Το φυλλικό οξύ δεν υπάρχει εκ φύσεως στις τροφές αλλά βρίσκεται στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Η φυσική βιταμίνη δεν είναι ακριβώς ίδια με τη συνθετική. Το φολικό οξύ, όταν εκτίθεται στον αέρα και τη ζέστη γίνεται ασταθές και διασπάται, συνεπώς καθίσταται άχρηστο για τον οργανισμό.

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\วิตามินบี-3-810x536.jpg                                    F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\witamina-b4.jpg

Μπορείτε να πάρετε πολλές βιταμίνες Β από ζωικά προϊόντα όπως τα αυγά, τα ψάρια, το κρέας, το γάλα και το γιαούρτι. Οι ηλικιωμένες γυναίκες, οι γυναίκες που έχουν αναιμία, οι vegan και οι χορτοφάγοι πρέπει να έχουν κάποιο  να τους συμβουλεύει για να βεβαιωθούν ότι δεν  βρίσκονται σε  κίνδυνο για  έλλειψη  βιταμίνης Β. 

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\bigstock-Foods-Highest-In-Vitamin-B--p-162653828.jpg                             F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\witamina-b6-w-jakich-produktach-spozywczych-znajduje-sie-witamina-b6.jpg

 

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε  φυλλικό οξύ περιλαμβάνουν σπανάκι και φυλλώδη χόρτα, σπαράγγια, εσπεριδοειδή, πεπόνια και φασόλια.

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\Vitamina-B7.jpg                              F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\B8.png

Όταν παίρνετε ένα συμπλήρωμα που περιέχει φυλλικό οξύ, προσέξτε το συνθετικό φολικό οξύ. Οι πολυβιταμίνες υψηλής ποιότητας για τις γυναίκες θα περιέχουν συχνά μεγάλες ποσότητες Βιταμινών Β, ιδιαίτερα βιταμίνης Β12. 

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\podgotovka-03.jpg      F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\bigstock-Sources-Of-Vitamin-B--159425354.jpg

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\untitled 6.png                                           F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\533-539208063.jpg

Τα θρεπτικά συστατικά που ακολουθούν δεν είναι «βιταμίνες» είναι απαραίτητα μέταλλα και λιπαρά οξέα, είναι σημαντικό για τις γυναίκες να αποτρέπουν αυτές τις ελλείψεις:

Σίδηρο

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\323.jpg

Η έλλειψη σιδήρου και η αναιμία είναι οι πιο διαδεδομένες διατροφικές ελλείψεις στον κόσμο, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη , έναν τύπο πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο μέσω του αίματος από τους πνεύμονες σε άλλους ιστούς σε όλο το σώμα. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη σιδήρου

1)είδη που υπάρχουν σε ζωικές πρωτεΐνες όπως τα αυγά, το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\pairnete-arketo-sidiro-meso-tis-diatrofi-sas_13546_XL.jpg

2) τα φυλλώδη λαχανικά και τα φασόλια είναι καλές φυτικές επιλογές επίσης.

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\bigstock--130614209.jpg

Τα κορίτσια στην εφηβεία διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για έλλειψη σιδήρου και οι γυναίκες γενικά πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να αποκτήσουν αρκετή ποσότητα σιδήρου , καθώς η ζήτηση για σίδηρο αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως λόγω απώλειας αίματος. Έχει βρεθεί ότι, παγκοσμίως, περίπου το 50% όλων των εγκύων γυναικών έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και   θεωρούνται  αναιμικές. Να αναφέρουμε ότι τουλάχιστον 120 εκατομμύρια γυναίκες στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες υποφέρουν και υποσιτίζονται γενικά.

Σχετική εικόνα

Οι γυναίκες με επαρκή ποσότητα σιδήρου και βιταμίνης Β12  είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κόπωση, κακή ανοσία και θανατηφόρες λοιμώξεις, επικίνδυνες εγκυμοσύνες και αιμορραγικά επεισόδια που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Ιώδιο

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\iodio_trofes.jpg

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων , οι γυναίκες ηλικίας 20-39 ετών έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ιωδίου στα ούρα σε σύγκριση με όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες. Η πρόσληψη ιωδίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις νέες γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες ή είναι έγκυες επειδή παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Είναι επίσης σημαντικό για την παραγωγή κατάλληλων ποσοτήτων θυρεοειδικών ορμονών. Ο θυρεοειδής αδένας απαιτεί ιώδιο για να παράγει τις ορμόνες Τ3 και Τ4, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο του μεταβολισμού σας.

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\sumber-yodium-1000x400.jpg

Οι περισσότεροι άνθρωποι που καταναλώνουν μια μεγάλη ποσότητα ιωδιούχου αλατιού που βρίσκεται σε συσκευασμένα τρόφιμα και επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών, τα οποία έχουν προστεθεί με σκοπό  να αποτρέψουν τις ελλείψεις. Ένας ακόμα καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε το ιώδιο που χρειάζεστε είναι από τροφές πλούσιες σε ιώδιο όπως τα λαχανικά και τα θαλασσινά, τις σημαντικότερες φυσικές διατροφικές πηγές αυτής της θρεπτικής ουσίας. Η αποφυγή έλλειψης ιωδίου σας βοηθά και σας προστατεύει από παθήσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός , η ταχυκαρδία , η κόπωση, οι ορμονικές ανισορροπίες και τα προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μαγνήσιο

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\bigstock-Foods-Rich-In-Magnesium-mg--99345611.jpg

Το μαγνήσιο  είναι ένα από τα σημαντικότερα μεταλλικά στοιχεία του σώματος, αλλά και μία από τις συνηθέστερες ελλείψεις. Ως ηλεκτρολύτης, το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση του ασβεστίου, του καλίου και του νατρίου και είναι απαραίτητο για πάνω από 300 διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα.

 Σε παγκόσμια κλίμακα, η εδαφική ελάττωση  των καλλιεργειών  είχε ως αποτέλεσμα   να είναι χαμηλότερες στο μαγνήσιο από ότι στις προηγούμενες γενιές , συν τις υγειονομικές συνθήκες όπως οι πεπτικές διαταραχές, το σύνδρομο διαρροής εντέρου , το χρόνιο στρες και η συνεχιζόμενη χρήση φαρμάκων μπορούν όλα να μειώσουν τα επίπεδα μαγνησίου.

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\0ff4173ae3cf4e49f847391bd2e779ed_XL.jpg

Οι κράμπες στα πόδια, η αϋπνία, οι μυϊκοί σπασμοί , το άγχος, οι πονοκέφαλοι και τα πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι σημάδια έλλειψη μαγνησίου . Για τις μεγαλύτερες γυναίκες, ο κίνδυνος έλλειψης μαγνησίου  μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί ηλικιωμένοι δεν τρώνε φαγητά πλούσια σε μαγνήσιο και επιπλέον είναι επιρρεπείς σε μειωμένη απορρόφηση του εντερικού μαγνησίου, μειωμένα αποθέματα οστού μαγνησίου και υπερβολική απώλεια ούρων. Φροντίστε να πάρετε αρκετό καταναλώνοντας πλούσιες σε μαγνήσιο, τροφές όπως φυλλώδη πράσινα λαχανικά, θαλασσινά λαχανικά, φύκια, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Ωμέγα-3 λιπαρά έλαια

Αποτέλεσμα εικόνας για ωμεγα 3 λιπαρά

Εάν δεν καταναλώνετε τακτικά θαλασσινά όπως σολομό, σκουμπρί, σαρδέλες, ή τόνο μπορείτε αποτρέψετε την έλλειψη παίρνοντας ένα συμπλήρωμα ωμέγα 3 ιχθυελαίου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που καταναλώνουν  πολλά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα τα οποία είναι προ-φλεγμονώδη και βρίσκονται σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα και λαχανικά, αλλά όχι αρκετά  ωμέγα-3 λιπαρά οξέα , τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη.

Αποτέλεσμα εικόνας για ωμεγα 3 λιπαρά

Η καρδιά και ο εγκέφαλος πρέπει να ισορροπούν αποτρέποντας τις καταστάσεις όπως αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις, Alzheimer, κατάθλιψη και πολλά άλλα, προκειμένου το ανοσοποιητικό σύστημα να παραμείνει πιο υγιής.

Η κατανάλωση ψαριών πολλές φορές την εβδομάδα  ή   λήψη συμπληρώματος ίσου με περίπου 1gr  ημερησίως είναι ο καλύτερος τρόπος για να νικήσετε τη φλεγμονή και να πάρετε αρκετά ωμέγα-3.

Ασβέστιο

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\asvestio.jpg

Η λήψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου είναι σημαντική για την αντοχή των οστών, αλλά είναι επίσης σημαντική για τη ρύθμιση των καρδιακών παλμών , βοηθώντας τις μυϊκές λειτουργίες, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, καθώς και πολλές άλλες λειτουργίες που σχετίζονται με τη σηματοδότηση των νεύρων. 

Το ασβέστιο, όταν καταναλώνεται με άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη  D  και το μαγνήσιο, έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από ορισμένες και  μεγαλύτερες απειλές για τις γυναίκες: καρδιακές παθήσεις, οστεοπόρωση, διαβήτη και καρκίνο. Η έλλειψη ασβεστίου είναι πολύ συχνή στους άνδρες και στις γυναίκες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι περισσότεροι ενήλικες δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο σε καθημερινή βάση. 

Αυτό είναι αλήθεια, επειδή το ασβέστιο δεν απορροφάται σωστά όταν κάποιος έχει χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D και του μαγνήσιο.  Μπορεί όμως να ληφθεί από το πόσιμο νωπό γάλα,από το  γιαούρτι ή  το κεφίρ, και από ορισμένες φυτικές τροφές (ιδιαίτερα οργανικά είδη), όπως φυλλώδη πράσινα λαχανικά (όπως το πράσινο λάχανο και το κατσαρό λάχανο), μπρόκολο την μπάμια και τα φασόλια. Η συμπλήρωση του ασβεστίου έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, οπότε μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου και πρώτα προσπαθήστε να πάρετε αρκετό ασβέστιο από τα τρόφιμα, αν μπορείτε.

Κινδυνεύετε από έλλειψη βιταμινών ;

F:\FOTO BLOG LIFE RIGHT\ΦΩΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ\vitamines1123.jpg

Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη θρεπτικών ουσιών των γυναικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως η οικονομική τους κατάσταση, το κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον και οι προσωπικές συνήθειες.

Ένα ανησυχητικό εύρημα είναι ότι ακόμη και τα παιδιά των υποσιτισμένων χωρών   παρουσιάζουν ελλείψεις βιταμινών και είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν γνωστικές διαταραχές, αναπτυξιακά προβλήματα, χαμηλότερη αντίσταση στις μολύνσεις και υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας και θανάτου καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Οι πιθανότητες είναι αν μια γυναίκα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά   όπως η βιταμίνη Α  (ρετινόλη), καροτενοειδή, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε, τα οποία είναι κρίσιμα τόσο για την ανάπτυξη παιδιών όσο και για ενήλικες .

Οι παράγοντες κινδύνου που καθιστούν τις γυναίκες πιο πιθανό να εμφανίσουν ανεπάρκεια βιταμινών ή ανόργανων ουσιών είναι :

  •  Για τις  γυναίκες που τρώνε  μια πολύ επεξεργασμένη διατροφή (μία χαμηλή σε  φρέσκα λαχανικά και φρούτα)  ή είναι χορτοφάγος  ή   vegan. 
  • Για τις  γυναίκες που καταναλώνουν  πολύ λίγες θερμίδες γενικά, θεωρείται κάτω από τον δείκτη σωματικής μάζας  18,5 .

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι στις φτωχότερες χώρες το 27 % έως το 51 % των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας είναι ανεπαρκείς σε βασικά θρεπτικά συστατικά και  ηλικίας άνω των 65 ετών χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση , έλλειψη εκπαίδευσης και φτώχεια.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι για τις γυναίκες της «αναπαραγωγικής ηλικίας» που ετοιμάζονται να αποκτήσουν παιδιά, η σωστή διατροφική κατάσταση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη αποτελεί σημαντικό στοιχείο της συνολικής αναπαραγωγικής υγείας.

Η πρόληψη των διατροφικών ελλείψεων συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της μητέρας, μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης μιας δύσκολης εγκυμοσύνης, αποτρέπει τις γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο – βρέφος και ακόμη βοηθά στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων χρόνιων παθήσεων στη ζωή του παιδιού. Η παραγωγή του μητρικού γάλακτος επηρεάζεται επίσης σημαντικά από την πρόσληψη θερμίδων, βιταμινών και ανόργανων συστατικών μιας γυναίκας, γι ‘αυτό και τα συμπληρώματα θεωρούνται κρίσιμα για τις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τις έγκυες γυναίκες ειδικότερα να εξασφαλίσουν ότι παίρνουν αρκετές από αυτές τις  βιταμίνες.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΙΤΑΜΙΝΕς Α C E ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είναι πιο ευαίσθητες σε διαταραχές όπως η οστεοπόρωση  όταν είναι χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη D και το ασβέστιο και με μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν την όρασή τους όταν υπολείπονται αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τις  φυσικές βιταμίνες χωρίς  πρόσθετα συστατικά  superfood όπως: Σπιρουλίνα, χλωρέλλα ,Πρωτείνη Hemp, camu camu, σπόροι chia, ξίδι μηλίτης και το (ασβαγκάντα) ashwagandha.

Εάν είστε χορτοφάγος ή vegan :

Οι φυτοφάγοι που αποφεύγουν το κρέας είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλές βιταμίνες Β, όπως η βιταμίνη Β12, η ​​οποία αναπληρώνεται μόνο από ζωοτροφές  . Η έλλειψη ασβεστίου, αμινοξέων (πρωτεϊνών), ωμέγα-3, ψευδαργύρου, ιωδίου και σιδήρου είναι επίσης συχνότερη σε γυναίκες που δεν τρώνε κανένα ζωικό προϊόν, γι ‘αυτό συνιστώνται συμπληρώματα. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΦΩΤΟ ΣΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ

Εάν είστε έγκυος:  Πιθανότατα περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη ζωή μιας γυναίκας, η εγκυμοσύνη δημιουργεί μια ειδική μεταβολική ζήτηση για υψηλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά, τόσο για να στηρίξει το αναπτυσσόμενο μωρό όσο και τη μητέρα. Οι απαιτήσεις για πολλά μικροθρεπτικά συστατικά αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .Ειδικά θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το ιώδιο.Μελέτες δείχνουν ότι η ανάπτυξη  του εμβρύου συνδέονται στενά με την παροχή βασικών θρεπτικών ουσιών στη μητέρα.

Οι διατροφικές ελλείψεις  μπορούν να προκαλέσουν επιβλαβείς επιπτώσεις τόσο στην έγκυο μητέρα όσο και στο αγέννητο ή νεογέννητο μωρό της, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολών, πρόωρων εγκυμοσυνών, γενετικών ανωμαλιών και χαμηλής παραγωγής ή κατανάλωσης μητρικού γάλακτος. Έρευνες έχουν δείξει ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, η έλλειψη ιωδίου είναι η πιο προληπτική αιτία της διανοητικής καθυστέρησης στον κόσμο.

Όλες οι προγεννητικές βιταμίνες να περιέχουν 150 μικρογραμμάρια ιωδίου και η ίδια ποσότητα να λαμβάνεται τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά τη γαλουχία.

Αν είστε άνω των 55 ετών: οι βιταμίνες Β, η βιταμίνη D, το ασβέστιο και ο σίδηρος είναι όλες ιδιαίτερα σημαντικές για τις γυναίκες που μεγαλώνουν.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΙΤΑΜΙΝΕς Α C E ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ

 Η κατανάλωση άφθονων φυσικών πηγών διατροφής από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, τα αυγά, τα κρέατα τα βιολογικά τα μη ζαχαρούχα γαλακτοκομικά προϊόντα (ιδανικά αυτά που είναι ακατέργαστα) μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή μιας έλλειψης που αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα οστεοπόρωσης, κατάγματα, καρδιακά προβλήματα, διαβήτη .

Οι καλύτερες βιταμίνες για τις γυναίκες :  Α, C, D, E, K και Β

Άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά : Σίδηρο, Ιώδιο, Μαγνήσιο, Ωμέγα-3 Ιχθυέλαιο και Ασβέστιο.

Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε όσο μπορείτε βιταμίνες για να είστε υγιής και να αποτρέψετε τις διατροφικές ελλείψεις του οργανισμού σας.

http://liferight.gr

0 Comments

M.G